Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пожар бушува в над 10 хектара горски масиви в Анталия

Голям пожар избухна в района на куротното селище Кумлуджа в Анталия и бързо е се прехвърли и към съседните селища Кемер и Финике, където летуват много чужденци. Пламъците застрашавали хотели, хостели, ресторанти и дюкянчета за сувенири. Много летовници, паникьосани от страх и с викове се разбягали, за да се спасят.

Двама британски туристиса спасени без да пострадат.

Околийският управител на Кумлуджа Джанан Ханчур Баштюрк заяви, че няма жертви и пострадали. Почиващите в няколко хотела са били евакуирани. Нанесени са материални щети в няколко хотела, ресторанти и магазинчета. Около 10 хектара горски насаждения са напълно изпепелени.

Седем хеликоптера, два самолета, цистерни за разпръскване на вода, булдозери и екипи на пожарната участват в спасителните дейности. Отделно около 100 души са включени в загасяването на пламъците. В района обаче духа силен вятър, който ги разпалва. Местността е гориста и стръмна, което затруднява спасителните работи, подчерта околийският управител.

Синоптичната служба се очаква през нощта вятърът да утихне и пожарът напълно да бъде загасен. Местните власти не съобщават причината за избухването му.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32