Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гражданска конфискация - само при връзка между престъплението и придобитото имущество

Конфискацията на имущество, придобито по престъпен начин е темата, на която Европейската комисия обръща специално внимание - както в редовните си доклади за България и Румъния, така и на общоевропейско ниво.

У нас - преди дни, Общото събрание на Гражданската колегия на Върховния касационен съд обяви в тълкувателно решение, прието без нито едно особено мнение, че конфискация на престъпно придобито имущество може да бъде допусната само при условие, че бъде доказано наличието на пряка или поне косвена връзка между престъпната дейност и придобиването на имуществото. Макар да засяга отменения вече Закон за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност, в очакването на решението бяха спрени десетки дела , които се гледаха по стария ред на Закона.

Според Пламен Георгиев, председател на Комисията за гражданска конфискация,това решение няма да доведе до пречки пред комисията. Решението е израз на практиката, която вече се трупала. Съдът винаги е търсил причинна връзка между извършеното престъпление и имуществото, което е придобито- каза Георгиев. Ние направихме работна група и изводът беше, че делата, които комисията е загубила е,защото не сме успели да докажем причинна връзка между извършеното престъпление и имуществото, което е придобито от престъпна дейност. Това не означава, че не бива да проверяваме 25 годишния период назад, както беше по отменения закон- уточни той. Съдът изрично в това тълкователно решение казва, че на отнемане подлежи имуществото, което е придобито преди доказаната престъпна деятелност, ако от обстоятелствата по делото може да се обоснове предположение за наличие на някаква връзка.

След това решение ще бъдат размразени дела на комисията.22 дела са тези, които са по стария закон и които бяха спрени пред ВКС. Има 7 производства по новия закон, по които сме обезпечили имущество- съобщи председателят на комисията.

Чуйте още от разговора с председателя на Комисията за гражданска конфискация Пламен Георгиев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!