Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бургаското село Маринка се вдига на протест, не искат строителна кариера

село Маринка
Снимка: Радио Бургас
Жителите на бургаското село Маринка ще протестират срещу изграждането на кариера за инертни материали в близосто до домовете им. Хората се притесняват, че създаването й ще замърси района. Това е вторият им организиран протест за по-малко от месец. 

Селото е известно с чистия си въздух и лечебен климат, заради местоположението си - в полите на Странджа и недалеч от морето. Жителите му са категорични, че ще отстояват правата си да живеят в екологична среда.

Проектът за каменна кариера е бил одобрен още през 2009-а година. Преди дни местната здравна инспекция даде нова, този път отрицателна оценка за създаването на кариерата. Сега всичко зависи от екоинспекцията, убеден е кметът на Маринка Лъчезар Колев: Хората настояват за протести действия срещу РИОСВ. Организирали сме протест, за да настояваме да се прекрати процедурата по ОВОС. Защо трябва да чакаме експертен съвет и той какво решение ще взима, като концесията е прекратена. Очакваме подкрепа от много еколози, от дружества и от хора, които са съпричастни със село Маринка.

Това е втората проява на недоволство на жителите на село Маринка, след като на 13-и юни с шествие те блокираха за кратко международния път за Турция.

Днес протестът ще е от 16 часа пред сградата на РИОСВ в Бургас.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32