Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕП гласува закон за планинските продукти

Снимка: БГНЕС

Европарламентът гласува регламент за планинските продукти, което означава, че производителите и преработаветелите от тези райони имат право да сложат етикет „планински продукт“ и да го продават по-скъпо. Това обясни  Диляна Славова, която е член на Икономическия и социален съвет в Европейската комисия  и председател на Национална асоциация на млекопреработвателите.

За страната ни това е огромен успех, защото Асоциацията беше инициатор на тази идея и продължава да лобира за специфичната защита на планинските продукти и в България,  и на европейско ниво, коментира Славова. Според регламента продуктите от животински произход мляко, месо, пчелен мед  могат да носят етикет „планински продукт“, но само при условие, че суровините са с произход от планината или района около нея. Законът прави лек реверанс на фермерите, които сменят пасищата през годината с равнината, но има специални изисквания за времетраенето.

Също така европейските правила проявяват  снизходителност и към преработвателите на планински месни продукти, позволявайки те да бъдат превозвани в кланици, съобразявайки се със страни като България, където много животновъди  няма как да извършват тази дейност  във фермите си.

Диляна Славова обясни, че регламентът вече е в сила, но предстои държавата да изработи правила, по които съответните производители и преработватели да се регистрират и да получават разрешение да поставят на продуктите си етикет "планински продукт".





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!