Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От АЛДЕ с условия за подкрепата си за Жан-Клод Юнкер

Жан-Клод Юнкер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Алиансът на либералите и демократите за Европа  ще подкрепи Жан-Клод Юнкер за председател на следващата Европейска комисия при някои условия, съобщават  от партията. Пояснява се, че това решение е взето след  срещата  с Юнкер.

Подкрепата на АЛДЕ ще бъде обвързана с участието на представители на партията в новата ЕК, за да може партийните приоритети да бъдат приложени. АЛДЕ добавя, че Юнкер е съгласен с нуждата от бързото завършване на европейския енергиен съюз и с обособяването на структура за централно купуване на енергия, която да преговаря с доставчиците"с един глас". Юнкер се е оказал на едно становище с партията по отношение на въпросите на имиграцията, както и за въвеждането на "данък ЕС".

В същото време Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент не е "напълно удовлетворена" от снощната си среща с кандидата на Европейската народна партия  Жан-Клод Юнкер за председател на следващата Европейска комисия, заяви председателят на групата на социалистите в Европарламента.

Той коментира, че срещата е била "положителна и полезна", но уточнява, че преговорите за подкрепа на Юнкер на сесията на Европарламента в Страсбург идната седмица са все още далеч от приключване.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!