Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На този етап ЕК не предвижда решения или инициативи във връзка със самолетната катастрофа

Европейската комисия на този етап не смята да взема решения или да предлага политически инициативи във връзка с катастрофата на малайзийския Боинг над Украйна. Говорителката на комисията Пия Хансен обясни, че това може да стане едва когато има достатъчно данни за случилото се:

Преди да правим каквито и да било заключения, е важно да се запознаем с фактите, да бъде проведено разследването и да видим резултати от него.

Очаква се във вторник на редовното си заседание външните министри от Евросъюза да обсъдят случая и да излязат с позиция по него.

Междувременно европейски експерти по въздухоплаване и контрол на трафика обясниха, че стандартната практика е до един месец да има предварителен доклад от разследването и то да бъде приключено в рамките на една година.

Европейската комисия и Европейската дипломатическа служба няма да участват в това разследване или да изпращат свои екипи. Водеща роля в него ще има Украйна, очаква се да се включат още Малайзия – като засегната страна, Съединените щати, където е произведен Боинг-а, Холандия, от която са най-много от жертвите, вероятно и Великобритания, където са произведени двигателите.

Обикновено записите от черните кутии се четат в страната, където е произведен самолетът, решението къде да стане това обаче се взема от държавата, която е водеща при разследването. Фалшификацията на данните от черните кутии е много трудна – почти невъзможна, обясниха експерти. Освен от тях, разследващите ще използват и други данни, а акустичният анализ може да даде полезни индикации какво се е случило. По данни на Европейската организация за безопасност на въздухоплаването – Евроконтрол, в която членува и Украйна, малайзийският Боинг се е движил в съответствие с предварително обявения летателен план. Организацията не може да се намесва в решенията на Украйна за установяване на забранена за полети зона.

75 проценат от полетите, които обикновено преминават през зоната на катастрофата на малайзийския самолет в Украйна, в момента продължават да използват този маршрут. За други трасетата са били променени, което е довело до увеличаване с 10-15 на сто на трафика над България, Румъния, Полша и Турция. Данните бяха обавени от Европейската комисия.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32