Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Влекачи докараха "Коста Конкордия" в Генуа

Коста Конкордия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Круизният кораб "Коста Конкордия", който заседна във водата край италианския остров Джилио през 2012-та година, пристигна в Генуа, където ще бъде разглобен. 300-метровият лайнер бе изтеглен на буксир от два мощни влекача придружаван от флотилия от 15 плавателни съда с различно предназначение. Маневрите по акостирането ще продължат през целия ден и на заключителната им фаза ще присъства премиерът Матео Ренци. Те се извършват от 8 влекача, които въвеждат кораба на заден ход до кея,  където след няколко седмици ще започне разглобяването му. 

Операцията по изправянето на "Коста Конкордия" след сблъсъка с подводна скала, когато загинаха 32-ма души, до извозването му до Генуа е уникална в световен мащаб и струва над 1 милиард евро. 

Продължава съдебният процес срещу капитана  на "Коста Конкордия" Франческо Скетино, обвинен в непредумишлено убийство на много хора, небрежност и изоставяне на кораба с близо 4000 души на борда. По предварителни изчисления, собственикът на лайнера "Коста Крочиере" ще трябва да изплати обезщетения на пътници и екипаж на обща стойност от над 100 милиона евро.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32