Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повторното използване на водата не е широко разпространено в Европа

Снимка: БГНЕС

Европейската комисия започва обществена консултация за повторната употреба на отпадните води.Комисията се допитва до гражданите, професионалните организации и публичните органи за мнението им за възможните мерки за повторното използване на пречистени отпадни води.

Общественото допитване е провокирано от недостига на вода, който е проблем в сухите региони с ниско количество на валежите и висока гъстота на населението, както и в региони с умерен климат, в които се развива активна селскостопанска, туристическа или промишлена дейност. Изменението на климата в световен мащаб води до изостряне на тези проблеми, а в средносрочен и дългосрочен план се очаква то да окаже значително въздействие на много места по света.

Появява се надпревара за водни ресурси между различните сектори, използващи вода, като в същото време висококачествените водни източни трябва да бъдат защитени и запазени за снабдяване с питейна вода, посочват от комисията. На тези проблеми може да се реагира чрез по-широка повторна употреба на пречистени отпадни води най-вече в селското стопанство, промишлеността и градовете.

В момента по-голямата част от отпадните води от пречиствателните станции в градовете се излива във водни басейни без да се използва потенциалът на решенията за повторна употреба на тази вода.Обществените консултации ще продължат до 7 ноември 2014 г.Резултатите ще бъдат отразени в оценка на въздействието във всички основни аспекти на повторното използване на водата, включително за селскостопански, градски, промишлени и развлекателни цели.

През 2015 г. Комисията възнамерява да представи официално предложение въз основа на фактите от оценката на въздействието. Темата коментира председателят на Българската асоциация по водите Иван Иванов. Според Иванов има добри европейски практики при използването на пречистени отпадни води .В Кипър до 100% от тези води се оползотворяват, Малта , Италия и Франция също напредват в това отношение- каза експертът.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!