Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стартира проект за подготовка на масово гласуване в чужбина на изборите на 5 октомври

Снимка: БГНЕС

Група българи и организации на българи, живеещи в чужбина, обединиха усилията си в рамките на проект за подпомагане на масовото участие на българите извън страната на парламентарните избори на 5 октомври 2014, съобщава сайтът „Инициативи за България“.

Целта на проекта е да се даде възможност на сънародниците, които имат желание, да упражнят при нормални условия правото си на глас, без да им се налага да пътуват стотици километри или да чакат с часове на опашки. При оптимално изпълнение на проекта се очаква между 200 000 и 350 000 българи извън страната, над половината от които в страните от ЕС да могат безпроблемно да упражнят правото си на глас.

Освен, че трябва да се увеличи броят на изборните секции, те трябва  да са разположени оптимално географски, според нуждите на местната българска диаспора, и да са на лесно достъпни места - категоричен е Димитър Иванов от екипа на проекта.

Голяма част от изборните секции биват отваряни в дипломатически и консулски представителства. Те обикновено са в дипломатически зони, далеч от кварталите, в които живеят българските граждани и често са трудни за достигане с градски транспорт, обясни Иванов и даде пример с Атина.

Отварянето на Евроизбори 2014 на изборна секция извън посолството в Атина, в едно от българските училища в квартал Екзархия, в който живеят много българи, доведе до това, че в тази секция гласуваха повече хора, отколкото сумарно в двете секции, отворени в посолството.

В рамките на проекта, по време на Европейските избори, българите, работещи по проекта, са създали онлайн платформа , в които дават разяснения за изборите и събират на едно място информация за платформите на  кандидатите, което би трябвало да се направи и преди тези избори.Това ще даде шанс на съгражданите ни в страните - членки на ЕС да направят информиран избор.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!