Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция е инвестирала 330 млн. долара от началото на годината досега в сондажи за петрол и газ

Турция е инвестирала над 330 млн. долара от началото на годината досега за сондажи и производство на суров петрол и газ. По данни на турското Министерство на енергетиката и природните ресурси, през първите шест месеца на тази година са добити 6.9 милиона барела суров петрол и 226.3 милиона кубични метра природен газ.

Инвестициите за десет години са увеличени над 8 пъти, като са достигнали 925 млн. долара през миналата година.

Две трети от количествата на петрол и природен газ са реализирани от турската държавна енергийна компания "Тюркие петроллери аноним ортаклъгъ", ТПАО. Останалите количества са реализирани от частни енергийни компании, някои от които са кооперирани с чуждестранни фирми.

Турската държавна енергийна компания значително активизира инвестициите и финансирането на проекти за търсене и добив на петрол и газ след 2009 г..За тази цел през миналата година е инвестирала над 500 млн. долара, докато преди десет години са били само 70 млн. долара.

През първите шест месеца на тази година турската държавна компания е инвестирала 190 млн. долара за тази цел, а делът на частните енергийни фирми е около 140 млн. долара.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32