Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обстановката в Хасково бавно се нормализира

| обновено на 25.10.14 в 18:01
Снимка: Дора Атанасова

Обстановката в Хасково бавно се нормализира. Преди обед паднаха близо 100 литра на квадратен метър дъжд. Преля реките Хасковска и Банска. Евакуирани са 53 души, най-засегнати са селата Клокотница и Добрич,където са наводнени около 70 къщи. Няма пострадали хора. Нивото на река Хасковска вече е спаднало, валежите спират и положението започва да се успокоява. Цялата налична техника и всички екипи на пожарната са се включили в отводняването на пострадалите къщи. Без водоподаване е само централната част на Хасково. Главният път Е - 80 между селата Бяла река и Върбица, вече е отворен. 

По-рано заместник-кметът Златомир Желев обясни пред "Хоризонт":
В района на Хасково централната Хасковска река също излезе вече към 10.00 часа някъде от коритото и заля пътя наоколо, може би и мазета, ниските части от реката са били залети. Евакуирани са децата от дом "Марина", макар че там нямаше опасност. Те бяха в ниската точка. Превантивно сме ги евакуирали от дома в общежитията и са настанени. Към момента водата вече се оттича. Влезна си в коритото.

СнимкаПрез деня бяха залети къщи и дворове в димитровградския кв. "Марийно" и хасковските села Конуш, Гарваново и Въгларово. Река Банска при димитровградското село Добрич разруши двата пешеходни моста. Евакуирани са хората от най-застрашените къщи, съобщи кметът Марин Маринов. Разливът на реката е близо 150 метра. Засегнатите къщи са над 20. Има удавени животни и пчелни кошери. Засега щетите се изчисляват на около половин милион лева.
Заради наводнен железен път, рано сутринта е било прекъснато движението на влаковете в участъка Димитровград - Хасково. Пътниците са били превозени с автобуси. На пътя Хасково - Пловдив при село Бяла река бе спряно движението на леки автомобили поради наводнение на платното.

Количеството на падналия дъжд в района за денонощието е 86,5 литра на квадратен метър. Обилни валежи се очакват и утре, след което ще намалеят. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32