Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Външният министър призова за предефиниране на отношенията между ЕС и Русия

Снимка: mfa.bg
Външният министър Даниел Митов призова за предефиниране на отношенията между ЕС и Русия. По време на дискусия за Украйна, организирана от фондация "Конрад Аденауер" у нас, Митов наблегна на моралните ценности, които Европа трябва да защитава:

Обявената проевропейска ориентация на Украйна е смятана от Русия за посегателство спрямо амбициите на последната за реинтеграция на бившето съветско пространство. Без Украйна осъществяването на Евразийски съюз би компрометирало неговата функционална легитимност. За предотвратяването на такова развитие Москва е готова да използва различни средства. Облягането на инструменти от арсенала на икономиката и енергетиката за оказване на геополитически натиск върху Украйна е пример в тази посока. При това положение ситуацията в Украйна повдига въпроса за необходимостта от предефиниране на диалога между ЕС и Русия. Всеки опит, който цели да направи ценностни компромиси в името на икономическия резултат, е опасен. Това трябва да напомним включително на онези, които изпитват носталгия по бившето съветско пространство. Политиката е прекалено сложна, за да се побере в тесни категории като "фили" или "фоби". Моралът обаче не. Ние трябва ясно да заявим, че геополитическите артерии на Европа не са само икономически, но и ценностни, защото моралът ни не тече по тръби.

България полага особени усилия в рамките на ЕС в подкрепа на Украйна, допълни Даниел Митов, без да уточни какви точно.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32