Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Андреев: Движението ПЕГИДА ще бъде използвано като трамплин за политически кариери

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Дори в неделя, когато в осигуряването на реда на марша участваха над 5500 полицаи, присъствието им не се усещаше. Френската полиция като че ли преживя един ренесанс и сама си извоюва през последните 5 дни нов авторитет. Хората искрено вярват в нея, без тя да показва демонстративно, че присъства. Това каза за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Найо Тицин, който е в Париж. Пред по-невралгичните места в Париж, където пазят военни, присъствието им не буди страх.

Най-важното е полицейското присъствие да не създава усещането за страх, както в тоталитарните режими, коментира Тицин. Той коментира и настроенията сред мюсюлманската общност в Париж, които е видял от първа ръка:

Има едно неприятно чувство, че да, те в момента носят отговорността към своята общност, първо, да заявят категорично и по всякакъв начин да покажат, че това, което се случи – тероризмът, не е лицето на мюсюлманската общност. Безкрайно много хора, дори мюсюлмани със забрадки, виждах на похода в неделя в Париж, което явно е демонстрация, че тези хора не искат да бъдат припознавани като такива, защото това прави техния живот много по-неприятен и по-неуютен.

Журналистът от "Дойче Веле" Александър Андреев припомни, че Меркел и почти цялото и правителство ще участват в демонстрация пред Бранденбургската врата, за да осъдят атентата срещу "Шарли ебдо". Инициативата за похода е на мюсюлманскитe дружества в страната, чиято идея е да се даде отпор на терора.

Става дума за нещо, според мен, фундаментално важно – да се покаже, че това е светска държава, в която живеят граждани, че конституционният патриотизъм е решаващото, че, както каза Меркел, тя е канцлер на всички хора, които живеят в Германия, а не само на хората с германски паспорт, нежели на християните. Тоест – да се подчертае светският характер на държавата.

Според Андреев европейските лидери трябва да приемат сериозно антиислямското движение ПЕГИДА в Германия. Над 30 000 души участваха в организираната вчера от движението-демонстрация в Дрезден. Над 100 000 обаче се обявиха против ПЕГИДА на демонстрации в цялата страна, припомни журналистът:

Онова, което наблюдавах вчера, е една добре позната история. Лидерите на движението в Дрезден започват да поставят политически искания. Тоест, според мен, ще стане нещо, което винаги се случва с популистките движения – те ще бъдат използвани като трамплин за няколко политически кариери на тези, които ще влязат в политиката и накрая самото движение ще се спихне.

Според Андреев най-голямата сила на обществата в Европа е отвореността им и свободата на гражданите в тях.

Ако си помислим, именно имайки предвид протестни движения като ПЕГИДА и призивите на националисти и на крайнодесни както във Франция, така и в Германия, включително и по цял свят, каква е алтернативата на този отворен, либерално-демократичен западен свят за мюсюлманите. Тези десетки милиони мюсюлмани, които живеят в Европа, нима могат да бъдат изпратени по домовете им? Естествено, че не могат – това отпада като алтернатива. Второ, нима могат да бъдат поставени в условия на апартейд – тоест да бъдат изолирани и да бъде направено двукласово общество – разбира се, че и това не може. Остава трети единствен начин – тези хора да бъдат интегрирани в това общество и обществото да даде тласък към реформиране на тяхната ислямска религия.

Интервюто на Силвия Великова с Найо Тицин и с Александър Андреев можете да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32