Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джон Кери, Франсоа Оланд и Ангела Меркел в Киев в нов опит за решаване на кризата

| обновено на 05.02.15 в 16:16
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Американският държавен секретар Джон Кери пристигна на посещение в Украйна, което се оценява от местните власти като поредния израз на американска подкрепа. Визитата на Кери идва в момент, когато Украйна поиска от Запада оръжия, за да може да воюва срещу проруските сепаратисти в източната част на страната.

Кери заяви, че най-голямата заплаха за Украйна е продължаващата руската агресия. Западът и Съединените щати искат дипломатическо решение на конфликта в Донбас, но не "можем да си затваряме очите" за руските танкове и бойци, които влизат в Украйна, подчерта Кери: Нашият избор е дипломацията, мирното решение. Но Русия също трябва да направи своя избор. Да демонстрира решимостта си да спре кръвопролитията веднъж завинаги. И бихме помолили да го направи, като спазва споразуменията, които е подписала в Минск. Според Кери визитата на Ангела Меркел и Франсоа Оланд в Киев показва, че Европа и Съединените щати са обеднени в усилията си да прекратят конфликта.

На свой ред украинският президент Петро Порошенко изрази тревога от ескалацията на насилието и отново обвини Москва, че подкрепя сепаратистите: Днес сме изправени пред друга ескалация на насилие от терористите, пряко подкрепяни от Москва. Те отказват да спазват ангажиментите си по Минското споразумение и извършват варварски атаки срещу цивилното население, което е абсолютно неприемливо в 21-ви век и в центъра на Европа.

По време на посещението си Кери ще обяви отпускането на 16,4 милиона долара хуманитарна помощ за засегнатите от конфликта в Донбас.

Френският президент Франсоа Оланд и германският канцлер Ангела Меркел също ще посетят Киев днес, а Москва утре за разговори по ескалацията на кризата в Украйна. Това съобщи Оланд на днешната си пресконференция, посветена на горещите международни теми и на проблемите със сигурността и интеграцията във Франция месец след терористичните атаки.

Дипломатическите ходове по украинската криза не могат да продължат безкрайно, заяви френският президент Франсоа Оланд, съобщавайки, че следобед ще бъде в Киев, а утре в Москва заедно с германския канцлер Ангела Меркел. Двамата ще представят ново предложение за разрешаване на украинския конфикт, което да е приемливо за всички страни каза Оланд.

При неуспех, което не е изключено, ще се знае, че Франция и Германия, като приятели на Украйна и Русия, са направили всичко възможно като големи държави, за да помогнат, добави той. Президентът припомни още, че страната му не поддържа идеята за присъединяване на Украйна към НАТО.

Еврокомисарят по въпросите на външната политика и сигурността Федерика Могерини приветства предстоящите визити на Меркел и Оланд.

В същото време генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг потвърди подкрепата на Алианса за Киев: НАТО подкрепя Украйна както политически, така и практически, и ще продължим да го правим. Подкрепяме и усилията за намиране на мирно решение. Главната отговорност на НАТО, разбира се, е защитата на всички съюзници от всяка заплаха. Той обаче подчерта, че НАТО не разполага с оръжия и подкрепа чрез въоръжаване на украинската армия в борбата й със сепаратистите може да се вземе само от отделните страни-членки. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Сраженията в Донбас продължават да взимат жертви

Заместник председателят на самопровъзгласилата се Донецка народна република Денис Пушилин заяви, че ако Съединените щати започнат да доставят оръжия на украинската армия, конфликтът ще се задълбочи: Ако действително започнат доставки на смъртоносно..

обновено на 05.02.15 в 15:49

Путин е готов на конструктивен диалог с Оланд и Меркел за кризата в Украйна

Кремъл официално потвърди, че утре ще се проведат преговори на руския президент Владимир Путин с президента на Франция Франсоа   Оланд  и с канцлера на Германия Ангела Меркел , които ще бъдат на посещение в Москва. Ръководителите на Русия,..

публикувано на 05.02.15 в 16:20
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва..

публикувано на 06.11.15 в 09:32