Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин е готов на конструктивен диалог с Оланд и Меркел за кризата в Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кремъл официално потвърди, че утре ще се проведат преговори на руския президент Владимир Путин с президента на Франция Франсоа Оланд и с канцлера на Германия Ангела Меркел, които ще бъдат на посещение в Москва. Ръководителите на Русия, Германия и Франция ще обсъдят какви конкретни стъпки могат да бъдат предприети за скорошно прекратяване на гражданската война в Украйна, съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий  Песков .

От своя страна съветникът на Владимир Путин за външната политика Юрий Ушаков изрази надежда, че планът за мирно решаване на кризата в Украйна, който Меркел и Оланд по всяка вероятност ще представят в Москва, има комплексен характер и е съобразен с направените от руския президент предложения. Владимир Путин има готовност за конструктивен диалог, добави Ушаков.

Говорителят на руското външно министерство Александър Лукашевич по време на своята редовна прескоференция също отказа да даде повече информация за утрешните преговори като посочи, че ще трябва да изчакаме техния край и заявленията на тримата лидери. На въпрос дали ще се обсъжда въвеждането на миротворчески сили в Югоизточна Украйна Лукашевич посочи, че по принцип подобни планове се обсъждат на експертно равнище. Коментирайки намерението на САЩ да предоставят на властите в Киев нападателно оръжие той посочи, че тези планове предизвикват в Русия сериозна загриженост:

Имайки предвид реваншистките планове на партията на войната в Киев, това ще предизвика не само ескалация на напрежението в Югоизточна Украйна, но и ще бъде заплаха за сигурността на Руската федерация, посочи Лукашевич. По думите му това решение, ако бъде реализирано, ще нанесе колосални щети върху руско-американските отношения.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Джон Кери, Франсоа Оланд и Ангела Меркел в Киев в нов опит за решаване на кризата

Американският държавен секретар Джон Кери пристигна на посещение в Украйна, което се оценява от местните власти като поредния израз на американска подкрепа. Визитата на Кери идва в момент, когато Украйна поиска от Запада оръжия, за да може да..

обновено на 05.02.15 в 16:16

Сраженията в Донбас продължават да взимат жертви

Заместник председателят на самопровъзгласилата се Донецка народна република Денис Пушилин заяви, че ако Съединените щати започнат да доставят оръжия на украинската армия, конфликтът ще се задълбочи: Ако действително започнат доставки на смъртоносно..

обновено на 05.02.15 в 15:49
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва..

публикувано на 06.11.15 в 09:32