Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НЕК дава най-много средства за купуване на "зелена енергия"

Снимка: БГНЕС

Националната електрическа компания отделя най-много средства за изкупуване на т.нар. "зелена енергия", а най-малко за тока, произвеждан от АЕЦ "Козлодуй". Това съобщи изпълнителният директор на НЕК Петър Илиев, който беше изслушан от временната парламентарна комисия за установяване на състоянието в енергетиката. 3% от разходите са за най-евтината електроенергия, произвеждана от атомната централа, а за т.нар. "зелени централи" процентът е 26. Дефицитът в НЕК нараства допълнително заради задължението на компанията да изкупува цялата електроенергия, произведена от определени централи, дори в случаите, когато те надвишават квотите, определени от енергийния регулатор. Петър Илиев нарече тези квоти "измислени" и обясни, че в определени случаи свръхпроизводството е 74% и то трябва да бъде изкупено на преференциални цени. 

Кошарата е разградена изцялообобщи ситуацията в НЕК председателят на парламентарната анкетна комисия Валери Симеонов. Очакванията са ситуацията да се подобри, благодарение на приетите от парламента промени в Закона за енергетиката. Според тях НЕК ще изкупува енергия от заводските централи и от топлофикациите само ако тя е високоефективна и само в рамките на определените от регулатора квоти.

Още месец март някои от централите ще си надвишат квотите, обясни шефът на НЕК Петър Илиев. Той определи като "неморално" евентуално ново поскъпване на тока: Цената на свободния пазар е 70 лева, а защитените потребители, милите, плащат по 125 лева, да, защото са защитени. Като специалист, не мога на мен да си го обясняказа Петър Илиев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32