Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дърводобивните фирми ще сезират всички институции в ЕС заради мораториума за износ

Снимка: БГНЕС

Износителите на дървесина и дърводобивните дружества в България отново излязоха на протест пред Народното събрание срещу забраната за износ на суров дървен материал

Дървесината, която износителите са купили от държавата, стои в скласове и не може да се реализира на вътрешния пазар заради разликата в цените, обяснява Димитър Николов.

Преработвателните предприятия на България дават по-ниска цена след налагане на мораториума. Това е извиване на ръце. В момента за тези три  месеца те се опитват да вземат суровината на безценица и това е с помощта на държавата. Затова протестираме.

Според Николов, мораториумът е лобистка мярка в полза на преработвателните предприятия.

Подобно споразумение и без участието на политици няма как да стане това нещо.

Междувременно фирмите губят, защото външнотърговските им партньори са завели дела за неустойки срещу тях. Държавата ще загуби, защото българските фирми ще осъдят държавата, а чуждите фирми ще намерят нови пазари.

Заради нас няма да затворят заводите. Има си съдебна система при тях. Има си европейско, международно право и съответно ще  поемат и санкции към нас.

Незаконната сеч продължава, а ние вече сме на борсата, каза протестиращ работник, запитан до какво води мораториума.

Ако готвените промени в Закона за горите бъдат внесени бързо в парламента, след две седмици те може да бъдат приети и забраната да отпадне, каза депутатът Стефан Кенов.

До момента няма данни за нито един кораб или ТИР, натоварени с дървесина за износ, където да са установени материали без законни документи, твърдят от бранша.

Загубите на фирмите обаче продължават и до момента почти всичките им партньори от Турция и Гърция са завели дела срещу тях за неизпълнение на сключени договори. Ако делата бъдат спечелени, българският бизнес ще загуби милиони и ще фалира. Няколко български фирми са завели дела срещу държавата, внесли са и декларация в представителството на Еврокомисията у нас, а следващата седмица ще сезират всички европейски институции за това, че държавата чрез този мораториум нарушава принципите на свободната търговия в ЕС.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32