Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Храмът "Св. Николай Чудотворец" в Ямбол може да бъде затворен

Най-големият ямболски храм "Свети Николай Чудотворец" може да бъде затворен, тъй като сградата става опасна за миряните. Необходимо е незабавно укрепване на основите, но средства няма.

Църквата в центъра на града, която по празници събира най-много миряни, е в трагично състояние и препоръката на конструкторите е храмът да бъде затворен, с безпокойство разказва архиерейският наместник отец Панайот Чакъров:

"Започнали са отдавна да плуват настрани основите, двете стени. Паркетът е напукан. Под тия пукнатини надлъжно на паркета стоят една педя пукнатини на самия зид. Конструкторите твърдят, че е опасна за обитаване".

Многократно от Църковното настоятелство са се опитвали да намерят средства чрез различни програми и проекти. Оказва се, че за градските храмове пари не могат да дойдат отникъде. Фактът, че Ямбол е община-град допълнително усложнява ситуацията и не може да се кандидаства за средства дори от фонд "Земеделие".

"Засега нямаме нито лев", казва отец Чакъров.

Колко време може да стои така?

"Божа работа. Все се надяваме, че нас Господ ни пази и най-лошото няма да се случи".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32