Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди протестираха в Германия срещу споразумението за свободна търговия със САЩ

протести финансови пазари Германия
Снимка: БГНЕС

Германия е страната с най-голяма опозиция срещу подписването на споразумение за свободна търговия със САЩ. Това стана ясно от протестите срещу него в Европа този уикенд, в които взеха участие хиляди германци.

Критиците на споразумението се опасяват, че то ще наруши европейските стандарти и най-вече тези за защита на потребителите и опазване на околната среда. „Има голяма опасност споразумението да ограничи демократичните ни права, тъй като в бъдеще концерните ще имат още по-голямо влияние върху писането на закони”, заяви директорът на организацията, съблюдаваща стандартите в производството на храна „Фуудуоч” Тило Боде пред телевизия НДР.

Същото мнение изрази и шефът на левицата Берн Ликсингер.

„Търговското споразумение ще постови света ни на главата. Всичко ще бъде негативно засегнато – от обществените услуги до стандартите за производство на храна”, посочи той.

В портестите взеха участие 15 000 души в Мюнхен, поне 12 000 в Щутгарт, 2 000 в Берлин и още хиляди в Карлсруе, Улм, Кьолн, Кил, Лайпциг.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32