Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

12-класникът Иван Савов от Силистра е тазгодишният първенец на Националната олимпиада по история и цивилизация

Снимка: БГНЕС

12-класникът Иван Савов от Силистренската природоматематическа гимназия е тазгодишният първенец на Националната олимпиада по история и цивилизация. Отличният резултат осигурява на младежа прием без изпит в Софийския университет „Климент Охридски“. 

Иван Савов се готви за участие в олимпиадата от пет години. На 14-годишна възраст участва в националното състезание по история за седмокласници. Представя се добре, но не е доволен:
Още тогава си обещах след пет години отново да съм там.

В оспорвана надпревара с 38 участници от цялата страна Иван получава отлична оценка и най-висок брой точки:

Историята, на първо място, ни дава пример. Тя ни дава различната гледна точка, различните позиции през различните епохи. Предимството на човек, който се занимава с история и който познава тези епохи, е, че може да избере една от тези гледни точки, без същевременно да губи себе си, да интегрира позитивното от този период.

Успехът си поделя със своята учителка Маргарита Александрова, която е неотлъчно до него през последните шест години:

По някой път имаме нужда от малката дума, от човешкото отношение, за да си повярваме, да разперим крила и да летим нагоре.

Иван ще избира между историческия и юридическия факултет на Софийския университет, но като че ли клони към правото, защото смята, че страната има нужда от мотивирани, подготвени и почтени юристи.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32