Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Договорите между фермерите и мандрите се обявяват пред фонд "Земеделие"

| обновено на 05.05.15 в 20:40

Договорите за изкупуване на мляко между фермерите и мандрите вече се обявяват задължително пред фонд "Земеделие". Това каза за "Хоризонт" председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров по повод оплаквания на производители за изкупната цена на млякото.

В тях има задължителни атрибути като цена, но цената може да бъде и нефиксирана, определяща се от различни фактори. Също така - срок на договора минимум шест месеца, количество на изкупуваното мляко и график за вдигане. При всяка промяна на един от четирите параметри от договора трябва да се прави анекс и отново да се обявява във фонд "Земеделие", обясни председателят на Асоциацията.

Според Димитър Зоров проблеми с изкупуването на мляко се получават заради това, че складовете на преработвателите са пълни с готова продукция. Той посочи, че държавата може да се намеси и да регламентира изискване - в институции като училища, детски градини, болници и затвори, продуктите, които се доставят, да бъдат по БДС.

Обществените поръчки, които се провеждат, нека да са така добри и да не стоят и да гледат, да се правят, че нищо не разбират. Да сложат продукти, които са по БДС, защото там наистина е гарантирано, че са направени от мляко и по този начин ще се намери реализация за продуктите, направени от мляко, посочи председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Производителите на овче мляко обмислят масови протести след Гергьовден

„Производителите на овче мляко обмислят масови протести след Гергьовден“, предупреди председателят на Националната асоциация на овцевъдите Бисер Чилингиров. Овцевъдите са уверени, че млекопреработвателите имат картелно споразумение за умишлено поддържане на..

публикувано на 05.05.15 в 09:56

Проф. Станков: 82% от плодовете и зеленчуците, 60 % от месото и 50 % от млякото и млечните продукти са внос

Стратегията за развитие на селското стопанство още не е внесена в Парламента. Тя е много важен документ, който АБВ ще предложи за разглеждане веднага след избор на председател на партията. Тази стратегия е подготвена още от времето на служебния..

публикувано на 15.04.15 в 14:55

Пенко Налбантов: Искаме финансова подкрепа, защото изкупните цени на млякото паднаха рязко

Ще протестират ли животновъдите, кога и защо - според  Пенко Налбантов , председател на Асоциацията на млекопроизводителите "Тракия Милк", протестът, обявен за днес, е отменен.  Министърът на земеделието Десислава Танева насрочи консултативен съвет, на..

публикувано на 15.04.15 в 09:39

Овцевъд от Шуменско: Цените на млякото са ниски, а фуражите - скъпи

Ниски цени на млякото, скъпи фуражи - така изглежда овцевъдството през погледа на фермер от Шуменско. „Цялата бюрокрация обезсърчава хората да се занимават. Оставени сме на произвола на съдбата“, сподели пред Миглена Стоянова Господин Марчев от..

публикувано на 09.04.15 в 16:25

От днес ЕС отменя квотите за производство на мляко

От 1 април Европейският съюз отменя квотите за производство на мляко, действали в продължение на 30 години, съобщава БиБиCи. Причината за въвеждането на квотите е била, че пазарът ще се пренасити с млечна продукция. Но благодарение на увеличаването на..

публикувано на 01.04.15 в 18:28
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва..

публикувано на 06.11.15 в 09:32