Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Топлофикациите искат значително поскъпване на топлоенергията

КЕВР
Снимка: БГНЕС
До 46% увеличение на цената на парното от 1-ви юли са поискали топлофикациите пред Комисията за енергийно и водно регулиране. Това стана ясно на откритото заседание на регулатора. В края на миналата седмица от Комисията представиха своето виждане за цените на топлоенергията, според което тя трябва да поевтинее в София, Бургас, Пловдив и Варна и да поскъпне в Плевен и Враца. 

От топлофикациите възразиха срещу това, че регулаторът не признава в пълна степен направените от тях разходи за амортизация, ремонти, персонал и парникови газове. Основното несъгласие е по отношение на одобрената от комисията норма на възвращаемост на капитала, каза председателят на Асоциацията на топлофикациите Илия Николаев:
Преди пет години нормата на възвръщаемост на капитала беше 8 процента, беше редуцирана на 4 процента и така се запазва година след година. Няма друг бранш с такава ниска норма на възвръщаемост. Няма да коментираме какво значи това за дружествата.
Шефът на Плевенската топлофикация Иван Гетов предупреди, че дружеството ще понесе трудно норма на възвращаемост на капитала в размер на 4 на сто, каквато регулаторът им е признал:
Дружеството ще се декапитализира. Има абсолютна невъзможност за разплащане с основния доставчик "Булгаргаз".
На свой ред председателят на КЕВР Иван Иванов призова топлофикациите:
Всеки от представителите на топлофикационните дружества, които съобщават това, което не им се признава, бих желал едновременно с това да казват и какво повишаване на цената на топлинната енергия заявяват.
Ивайло Александров от работната група на регулатора направи това вместо топлофикациите, съобщавайки какво увеличение на цената на топлоенергията са поискали те от регулатора:

Само от известна срамежливост няма да цитирам процента, който е предложен от дружествата за повишение цената на топлинната енергия в техните заявления – 17, 32, 15, 38, 46, 16, 29, 80, 24 процента...


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32