Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КЕВР обсъди идеята за премахването на лихвата върху прогнозното потребление на студена вода

Снимка: Радио Шумен

Да се премахне начисляването на лихва върху прогнозното потребление на студена вода. Това е едно от предложенията за промяна в Общите условия на дружеството "Софийска вода", които бяха обсъдени в Комисията за енергийно и водно регулиране.

Росица Тоткова, представляваща омбудсмана, заяви, че няма правно основание потребителите да плащат лихва върху прогнозното потребление.

В Наредба номер 4 за регулиране на тези услуги е записано, че може да се начислява лихва на изразходваното количество вода. Много ясно е съдържанието на тази дума, обясни Тоткова.

Любомир Филипов от "Софийска вода" контрира, че става въпрос за реални, а не за прогнозни количества изразходвана вода и посочи причината за начисляването на лихва върху тях.

Това, което най-общо ми каза НАП: Вие не начислявате такива лихви. По този начин вашият финансов резултат е по-нисък и по този начин вие ощетявате ФИСК, обясни Филипов.

Според председателя на регулатора Иван Иванов аргументите на "Софийска вода" за лихвите са неубедителни.

Доставките на електроенергия - там въпросът е вече решен. Второ, предполагам, че НАП е говорил общо за лихвите, посочи Иванов.

Разминаване между Регулаторната комисия и "Софийска вода" има по отношение на разпределянето на натрупаните задължения в етажната собственост. От регулатора смятат, че това разпределяне трябва да се прави служебно, докато "Софийска вода" предлага то да става с решение на общото събрание на етажната собственост. Общият водомер да е грижа на "Софийска вода", а не на етажната собственост. Отчитането на водомерите да става с точност до литър. Първият кубик консумирана вода при смяна на водомера да бъде безплатен. Тези и други предложения за промяна на общите условия на "Софийска вода" бяха представени в регулатора, а новият вариант на условията ще бъде приет на 25-и юни.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Проблем с доставката на фактурите на "Софийска вода"

От "Софийска вода" са наложили санкция на фирмата, която доставя фактурите и кореспонденцията на дружеството до клиентите му. От дейността на фирмата недоволство изрази и председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов , който също..

публикувано на 05.06.15 в 13:33

"Софийска вода" отваря за посещение Пречиствателна станция "Бистрица"

На 5 юни, Световен ден на околната среда, "Софийска вода" организира Отворени врати в Пречиствателна станция за питейни води "Бистрица" за всички, които имат желание да се запознаят с процеса на пречистване на водата. Посещенията ще се..

публикувано на 04.06.15 в 18:54
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва..

публикувано на 06.11.15 в 09:32