Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Щети за 5 млн. лева годишно нанасят горските пожари в България

Горските пожари в България нанасят щети за 5 милиона лева годишно, съобщи Владимир Константинов от Агенцията по горите. Средно 8 хиляди хектара гори се опожаряват всяка година, като в 2/3 от случаите причината е човешка небрежност.

Успокояваща тенденция е, че от 2007 година насам броят на пожарите и поразените територии намаляват, като за тази година, до момента са регистрирани 81 пожара, което е с три -четири пъти по-малко от най-проблемните години.

Сериозен проблем е липсата на ангажираност от страна на кметовете, които нито знаят какви са ангажиментите им по превенция на пожарите, нито ги спазват, твърдят експертите от Агенцията по горите. Служителите в агенцията по горите имат сериозни проблеми с времето от откриване на пожара до започване на гасенето му.

Докато в съседна Турция времето за реакция е средно 12 минути, у нас при пожара в "Бистришко бранище" са били нужни 24 часа на пожарникарите, за да стигнат до него, даде пример заместник-министърът на земеделието Георги Костов. Това се дължи, както на липсата на оборудване, така и на не добрата организация. Агенцията обмисля възможност, съвместно с пожарната, за закупуване на дронове, с чиято помощ ще се следи развитието на пожара и възможните подстъпи към него.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32