Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕП настоява за нова система за разрешаването на спорове с инвеститори

Снимка: europarl.europa.eu

Европейският парламент поиска нов публичен механизъм за решаване на търговските спорове в бъдещото Трансатлантическо споразумение между Евросъюза и САЩ. Това става ясно от препоръките към преговарящите, които днес бяха гласувани с близо 60% мнозинство от евродепутатите.

Преговорите за сключване на споразумение за свободна търговска зона между ЕС и САЩ се водят от Еврокомисията, а не от парламента. Депутатите обаче имат правото да одобрят или отхвърлят окончателния му текст и затова днешните препоръки вероятно ще се превърнат в позиции за преговарящия екип.

След 1 месец спорове между парламентарните групи за съдържанието на доклада беше постигнат компромис с премахването на най-критикуваната клауза за защита на инвеститорите или частен международен арбитраж, в който корпорации да могат да съдят европейски правителства. Вместо него, Европарламентът предлага създаването на независим публичен съд за търговските спорове. Това позволи одобряването на резолюцията с 436 гласа срещу 241 против.

Отправяме много ясен сигнал към Комисията и към другата страна на Атлантика, каза докладчикът по темата Бернд Ланге. Можем да се радваме на подкрепата от 61% от гласовете - в други държави при такъв резултат хората излизат по улиците.
Българските депутати в дясната група на ЕНП са подкрепили резолюцията, съобщи Ева Паунова от ГЕРБ:

"Европейските лидери, голяма част от тях, почти всички, независимо от коя страна на пътеката стоят, подкрепят това споразумение. От американска страна, лидерите в Америка също го подкрепят. Така че аз мисля, че в по-дългосрочен план ще стигнем до споразумение. Със сигурност няма да бъде до края на тази година".

Не така единни са били обаче българските социалисти. Председателят на ПЕС Сергей Станишев потвърди за БНР, че е гласувал „за“ доклада на Ланге, съгласно решението на групата. Други обаче са се въздържали или са гласували против, като Илиана Йотова от БСП:

"В предварителните дебати, които сме водили, аз имам решение на моята политическа сила за това гласуване. Гласувах "против", защото в пленарна зала паднаха три много важни изменения. Едната група от тези изменения гарантираше, че бъдещото регулаторно сътрудничество няма да се отнася до ГМО и до шистов газ, а ще бъде оставена тази възможност на държавите-членки сами да решават. Втората причина, че не бяха изрично изключени онези земеделски продукти, по отношение на употребата на антибиотици, на хлор, например при избелване на пилета или генномодицфицирани продукти. Аз бях привърженик на отпадането на текста, който урежда споровете между инвеститорите и държавите-членки въобще от търговското споразумение."

По-късно се очакват официалните протоколи от гласуването, които ще покажат вота на останалите български представители в Европарламента.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32