Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пожар обхвана 50 декара в Рила

| обновено на 24.07.15 в 15:39
3
Снимка: Тихомира Методиева

Сухи треви и храсти горят в Алпийската част на Рила, на 2000 метра надморска височина. Към момента пожарът е обхванал 50 декара територия. Мястото е недостъпно за техника. Около 60 души правят просеки за ограничаването на огъня. Работи се изключително трудно и на ръка.

Вертолет "Ми-17" от Военновъздушните сили е излетял от авиобаза "Крумово" към мястото на инцидента, съобщиха от Министерството на отбраната.

Ще бъде извършен оглед, за да бъдат планирани действията по гасенето на пожара.

 Военен хеликоптер и над 100 души гасят пожара и полагат усилия той да не слезе към гъстата гора. Преди две години в същия район имаше голям пожар, за гасенето на който се използваха самолети.

Ситуацията е тежка и сложна, каза за "Хоризонт" главен комисар Николай Николов, директор на националната служба "Пожарна безопасност и защита на населението". Той уточни, че сигналът за пожар е получен малко преди полунощ и няколко екипа веднага са тръгнали към мястото, за да направят просеки, ограничаващи разпространението на огъня. Тази сутрин самолет от частната авиобаза в Долна баня е извършил няколко прелитания, за да направи снимки на района, който гори. След анализ на ситуацията е изпратен хеликоптер от авиобаза "Крумово",  който от въздуха е обливал планината с вода. Преди час хеликоптерът се е прибрал в базата  като ще бъде изпратен втори, който ще продължи работа.

Надяваме се до два, три дни да овладеем пожара и да не допуснем разрастването му към гористата част на планината, каза главен комисар Николов, който ръководеше акцията по овладяването на големия пожар над Рилския манастир преди две години.

Агенция БГНЕСсъобщи, че след две облитания, при третия заход, двигателят на военния вертолет Ми-17, изпратен от авиобаза Крумово, се e развалил и летателният апарат се е върнал в град Рила. Очаква седа се включи втори хеликоптер на Военновъздушните сили, който също да пълни кофите с вода от ВЕЦ-Рила.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Свързани новини

Гл. комисар Николай Николов: Човешка намеса е причината за пожара в Рила

Човешка намеса е причината за пожара в Рила, заяви в предаването "Хоризонт за вас" директорът на Националната служба "Пожарна безопасност и защота на населението" главен комисар Николай Николов . За мен е 100% сигурно, че е човешка намеса. Дали тази..

обновено на 24.07.15 в 19:41
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва..

публикувано на 06.11.15 в 09:32