Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Резултатът от проверките на къмпингите: 12 протокола за незаконна сеч и палене на огън

Плажът на къмпинг "Корал"
Снимка: БГНЕС

Миналата седмица Комисия от експерти от Изпълнителна агенция по горите (ИАГ), РИОСВ – Бургас и полицейски служители започнаха масови проверки на къмпингите по Южното Черноморие. Акцията предизвика напрежение в социалните мрежи.
 

Мария Кавлакова е станала свидетел на проверките. В предаването "Преди всички" тя коментира, че акцията е била поръчкова:

Интересно е как може една асоциация да алармира цялата държава и да я задейства да работи. В "Корал" дойде Изпълнителната агенция по горите. Най-интересното е, че от петък има решение на Министерството на околната среда и водите, че на всички места, по които е минала ИАГ и регионалните инспекции, няма забрана за къмпингуване, защото не е защитена зона. Те не са успели да си проверят нещата докрай. Проверяващите бяха дошли с трите национални телевизии. Нахлуха в палатката на едни младежи и започнаха да ги разпитват "вие защо сте дошли тука, имате ли право да застанете на тази държавна земя". Бях случайно попаднала там и много добре знам, че земята, за която ставаше дума, не беше държавна, а беше частна. Нито журналистите, нито ИАГ, нито никой няма право да ги пита или да ги санкционира защо са там.

Според Мария Кавлакава неправомерно в медиите се тиражира какъв е бил броят на къмпингуващите, като той значително се завишава.

Николай Пиронков от Изпълнителната агенция по горите каза, че са сезирани от Националната асоциация "Българско Черноморие":

Описани са 14 обекта от Асоциацията и ние тях сме проверявали. Те са описани в нашите констативни протоколи./…/ Отвратително е това, което виждам. Това са чужди територии, върху които са се самонастанили хиляди хора. Ако някой в България мисли, че може да си прави каквото си иска, аз не съм съгласен с това и мога да го докажа. В чужда собственост няма как да пребивава човек, без да има разрешение от собственика.

Пиронков посочи, че по време на проверките са съставени 12 протокола на хора, които са секли дърва и са палили огън.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32