Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д. Илиев: Липсата на контрол при животните и дребната съседска търговия доведе до кризата с бруцелозата

Снимка: БГНЕС

Министерството за земеделието обяви законодателни промени заради зачестилите случаи на болести (бруцелоза и антракс в последния месец) по селскостопанските животни. Огнища на заразни заболявания избухват заради слаб контрол и неспазване на правилата, признаха от земеделското министерство и от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Според директора на Агенцията Дамян Илиев основният проблем е, че на територията на страната има голям брой животни, които не са регистрирани и никой ветеринар не ги наблюдава:

Проблем е това, че не са неизбежни наказанията на всички, които нарушават Закона за ветеринарно-медицинската дейност. Съмнявам се колко акта са направени на тази тема. Всеки от вас може да види, като се разходи из страната, какъв голям процент от животните в стадата нямат марки. Няма реакция от никого. Реакция се появява, когато стане тази беля, каквато в момента се е случила. Ние не можем да изясним докрай движението и произхода на животни, създали тази ситуация. Дребната търговия със съседите, правенето на сирене и продаването на мляко, което се пие несварено, доведе до тази ситуация с бруцелозата.

До края на годината се очаква всички животни, включително и тези от т.нар. "заден двор", да влязат в един публичен регистър, за да се знае от къде и кой ги отглежда. Животновъдите и ветеринарите, които не спазват правилата, ще бъдат санкционирани. Фермерите, които получават субсидии, ще бъдат лишавани от тях, ако не спазват изискванията за отглеждане на животни. Ветеринарите ще бъдат санкционирани чрез глоби, които тепърва ще се обсъждат с Българския ветеринарен съюз.

Министерството на земеделието предлага създаване на специален фонд, в който да се събират средства за бърза реакция при взрив на болести и за обезщетение на животновъдите. Средствата ще бъдат събирани от таксите, от приходите на БАБХ, обясни заместник-министърът на земеделието Цветан Димитров. Пари от фермери обаче няма да се вземат.

Друга идея е профилактичната програма за животните да не се прави не година за година, а да се определя наведнъж за следващите 3 години.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Предлагат създаване на фонд за справяне със заразните болести при животните

Министерството на земеделието предлага създаване на специален фонд, в който да се събират средства за справяне със заразните болести при животните. Това съобщи заместник-министърът на земеделието Цветан Димитров . Все още не е взето окончателно решение..

публикувано на 12.08.15 в 14:24
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва..

публикувано на 06.11.15 в 09:32