Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мезиер: Германия ще подпомогне Унгария с финансова инжекция, за да се справи с бежанците

Томас де Мезиер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германия ще подпомогне Унгария със сериозни финансови инжекции, за да се справи страната с наплива от бежанци. Това съобщи министърът на вътрешните работи Томас де Мезиер в предаване по германската телевизия Цет Де Еф. Той обяви и че обмисля промени в конституцията, за да позволи по-големи парични потоци към най-засегнатите от наплива германски общини.

Не бива да критикуваме толкова остро Унгария. За разлика от други държави тя спазва стриктно споразуменията и регистрира всеки бежанец. Напливът е огромен и не може да се справи сама. Германия ще помогне и то с много сериозна финансова помощ, за да се изгради център за прием на бежанци в Унгария, от който да се разпределят те по-късно във всички държави-членки по квотен принцип, обясни министърът в тричасово предаване, посветено на кризата с бежанците в Европа.

Същевременно Германия ще обмисли и евентуална промяна на конституцията си, за да облекчи отделните общини в страната, в която прииждат бежанците. Най-засегната е Бавария, в която в момента се намират 45% от всички желаещи убежище в Европа. Ще се наложи евенутално директна финансова помощ за най-натоварените общини, което в момента не се допуска от конституцията. По закон в момента федерацията отпуска пари на отделните провинции, а те ги разпределят по общините. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32