Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия ще предостави 40 000 места за първи прием на бежанци

| обновено на 16.09.15 в 18:57
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германия ще предостави 40 000 места за първи прием на бежанци. Те ще са справедливо разпределени из цялата страна. Това обеща канцлерът Ангела Меркел на среща с премиерите на германиките провинции, която продължи четири часа до късно снощи.

Федерацията ще подкрепи отделните провинции и ще се погрижи бежанците да бъдат разпределяни бързо така, че да не тежат само на някои от тях, заяви Ангела Меркел:

Нашата задача е отново да създадем процедура, чрез която хората могат да бъдат регистрирани и проследявани, въпреки огромния брой на пристигащите. Отсега нататък, заедно с провинциите, федералната държава ще се грижи за разпределението на бежанците по региони, съгласно определени критерии.

Меркел добави, че е необходимо създаването на разпределителни центрове, където мигрантите ще се регистрират, преди да бъдат изпращани към градовете, които разполагат с достатъчно ресурси да ги приемат.

В момента Бавария поема целия поток и от там с рейсове бежанците се извозват в различни провинции, но в твърде бавни темпове. В Бавария се намират все още 40% от всички бежанци в Европа и провинцията вече издъхва под тази тежест. 40 000 места за първи прием ще бъдат създадени спешно навсякъде в страната и хората ще бъдат пращани незабавно към тях, а едва след това ще се разглежда статуса им. Който има право на убежище, ще го получи. Който няма перспектива за такова, не може да остава в Германия. Това е решението на Берлин. Същевременно военният министър Урсула фон дер Лайен обяви, че Германия няма да се включва в пехотна мисия срещу ИД в Сирия и военният конфликт там трябва да се решава по друг начин.

В същото време германската полиция засили контрола върху част от границата с Франция. В югозападната провинция Баден-Вюртемберг, граничеща с Елзас, се провеждат щателни, локализирани и гъвкави гранични проверки на различни места, е уточнил пред "Франс прес" говорител на местната полиция.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32