Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Руската военна намеса в Сирия е основна тема на чуждестранните издания и днес.

Съединените щати заявиха, че над 90% от руските въздушни удари в Сирия не са били насочени срещу Ислямска държава, пише "Гардиън". Според изданието американските власти са разпространили за първи път конкретни данни за ефекта от ударите.

Русия изстреля ракети от бойни кораби в Каспийско море по цели на ислямистите, силите на Асад започнаха сухопътна офанзива, посочва "Дейли телеграф". Вестникът цитира изказване на командващия американските военноморски сили в Европа и Африка адмирал Марк Фъргюсън, че силите на НАТО са изправени пред по-агресивни и по-способни руски военноморски сили, а Кремъл налива пари в нови бази и техника.

Ходовете на Путин в Сирия може да принудят Обама да действа или да отстъпи, пише "Вашингтон пост". Вестникът отбелязва, че руската военна стратегия променя облика на сирийската гражданска война, а някои се безпокоят, че репутацията и външнополитическите цели на Вашингтон може да пострадат, ако Обама не реагира решително.

Руската армия задейства в сирийския конфликт и военноморския флот, констатира руското издание "Газета". Военноморски сили изстреляха от Каспийско море 26 ракети, които минаха над Ирак и Иран и поразиха 11 цели в Сирия на почти 1500 км разстояние.

За първи път от много години Русия демонстрира пред света военните си възможности - това е ново явление, променящо политическия пейзаж в Близкия изток. Досега никой не се интересуваше от тези възможности, защото те бяха показвани само на учения, отбелязва пред "РБК Дейли" политологът Андрей Сушенцов.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32