Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бъчварова: Отношението на депутатите от "Атака" към служителите на МВР е недопустимо

Тя потвърди, че прекатегоризация на работещите в МВР ще има и на терен ще работят повече униформени

| обновено на 13.10.15 в 15:29
Снимка: BGNES

Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова заяви, че според сигнали на граждани, станали свидетели на случилото се между депутати на "Атака" и служители на МВР в петък вечерта, по време на инцидента е имало ударен служител на реда.

С уговорката, че няма да влиза в лични коментари по скандала с депутатите от "Атака" Волен Сидеров и Десислав Чуколов, министър Бъчварова нарече неприятен инцидент случилото се:

По повод ситуацията, която се е създала, и по повод отношението към служителите на МВР, не приемам такова отношение. Смятам, че е недопустимо. Смятам, че обществената реакция трябва да бъде такава, защото не можем да изискваме от полицията да си изпълнява задълженията, без да спазваме уважението и да имаме респект от органите на реда.

Според Бъчварова искането на главния прокурор за свалянето на имунитета на депутатите за разследване на случая е правилно:

Не ми се иска тази история да се тълкува като някакви лични отношения, лични квалификации, по никакъв начин. Имаме принципен казус и по него трябва да имаме принципно отношение. Депутатският имунитет е правна институция, необходима, за да могат да се защитят народните представители при свобода на изразяване на мнение по важни въпроси, а не за да ги пази тогава, когато нарушават законите.

Без да назовава имена, Бъчварова призна, че депутатите я потърсили по телефона:

Да. Имаше обаждане към мен, но смятам, че границата на тези отношения трябва да се спазва и в такива ситуации. Не могат депутатите посред нощ да правят такива проверки. Ако има такива сигнали, те ги дават на съответните органи.

Тя обясни, че конфликт с министърът на финансите Владислав Горанов във връзка с отказаните на МВР 20 млн. лева за обезщетение за пенсиониране няма, и допълни, че се готви административна реформа. Бъчварова потвърди, че прекатегоризация на служителите ще има. Част от хората, работещи в първа категория труд, ще преминат в трета. Това ще стане с промени в специализираното законодателство, но дължимото към момента ще трябва да бъде платено:

Това са пари, които по закон се дължат на служители на МВР, по решения, вземани години назад. Със задна дата не може да се променя този регламент.

В плановете за преструктуриране влиза и на терен да работят повече униформени за сметка на ограничаване на ненужната администрация:

Към момента мога да гарантирам поне 1000, а те могат да стигната и няколко пъти повече. Само по този начин можем да постигнем оптимизация на бюджета.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32