Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От германското разузнаване твърдят, че заплаха на мача с Холандия е била реална

Заплахата от терористичен атентат по време на приятелския мач Германия-Холандия във вторник е била съвсем реална, писа неделното издание „Франкфуртер алгемайне Цайтунг”, позовавайки се на свои източници в разузнаването. Общо пет бомби е трябвало да бъдат взривени на различни места в града. 


Три взрива е трябвало да гръмнат на стадиона по време на мача. Те щели да бъдат вкарани в линейка. Организаторът на атентатите щял също да е на стадиона и да снима удара.

Четвъртата бомба е щяла да се взриви на автобусна спирка, а пета на гарата. В последния момент обаче френските спецслужби успели да разкрият заговора и веднага алармирали германските си колеги. Мачът бе отменен в последния момент. Взривове на стадиона така и не бяха открити, но вероятно те още не са били вкарани, когато полицията успя да отмени събитието.

В тайния документ на разузнаването са назовани всички организатори и потенциални извършители на атентатите. Повечето от тях не са познати на германските служби. Издирването им продължава, тъй като се предполага, че те ще извършат планираните атентати на друго място.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32