Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оланд: Франция ще направи всичко възможно, за да унищожи армията фанатици

| обновено на 27.11.15 в 15:48

Франция ще унищожи армията фанатици, заяви решително френският президент Франсоа Оланд на церемонията в Дома на инвалидите в Париж, която събра повече от 2000 души за възпоминание на жертвите на атентатите от 13 ноември. 130 бяха убити, над 350 са ранените.

Орда убийци отне живота на 130 от нашите хора в името на една безумна кауза и на един предаден бог. Това каза френският президент Франсоа Оланд в началото на словото си в памет на жертвите на атентатите. Той отдаде специална почит на младежта на Франция, която е била най-вече на прицела на терористите. Те бяха убити, защото олицетворяваха Франция и живота - каза президентът.

Франция ще бъде на ваша страна. Ние ще бъдем силата, която ще облекчи болката и когато погребем мъртвите, ще подкрепим живите. Обещавам тържествено на всички вас, че Франция ще направи всичко възможно, за да унищожи армията фанатици, която извърши това престъпление. Ще действаме неуморно, за да защитим своите деца. Обещавам ви и че Франция ще остане същата, такава, каквато тези, които вече ги няма, обичаха и в която искаха да живеят.

Сред оглушителната тишина на двора на Дома на инвалидите бяха прочетени едно по едно имената на 130-те загинали, чиито лица се открояваха на огромен екран. В тяхна памет прозвуча много музика - от Бах и Верди до Жак Брел, в изпълнение на виолончелиста Едгар Моро, оперната певица Натали Десе и други млади артисти, с общо изпълнение на Марсилезата накрая.


Заедно с цялата френска политическа класа на церемонията присъстваха семействата на загиналите и някои от ранените в атентатите, а всички французи бяха приканени да се присъединят символично към поклонението, като окачат националното знаме пред домовете си.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32