Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Путин подписа указ за наказателни мерки срещу Турция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин подписа указ за икономически санкции срещу Турция, съобщи пресслужбата на Кремъл. Указът е отговор на свалянето на руския военен самолет Су-24 от турските военновъздушни сили край турско-сирийската граница във вторник.

Документът е наречен „Мерки за гарантиране на националната сигурност на Руската федерация и защита на руските граждани от престъпни и други незаконни дейности и въвеждане на специални икономически мерки срещу Република Турция“. Причината за наказателните мерки станаха свалянето на руския самолет Су-24 от страна на турските ВВС в близост до турската граница над Сирия във вторник.

Според указа на руския президент се прекратява безвизовия режим с Турция забранявайки на работодателите от Русия да наемат работна ръка от югоизточната ни съседка. През 2015 година в Русия са получили разрешителни 67000 турски граждани да работят  на строителни обекти.  Освен това Москва въвежда временно забрана, или ограничава външноикономическите сделки, свързани с вноса на някои категории турски стоки, чийто списък ще бъде определен от руското правителство. Изключение ще бъдат стоките, внасяни за лична употреба. Кремъл нарежда също да се забранят чартърните въздушни превози между Русия и Турция. Туроператорите трябва да прекратят продажбата на екскурзии до Турция. 

Путин нареди да се засили контрола на руските морски пристанища в района на Черно море. Той възлага на външния министър Сергей Лавров да информира Турция за прекратяването на споразумението за безвизов режим. Забраняват се или се ограничават и дейностите на турските организации и компании, които работят на територията на Русия.  Списъкът ще бъде определен допълнително от руското правителство.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32