Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сблъсъци в Париж между полицията и стотици демонстранти

Снимка: БГНЕС

Остри сблъсъци избухнаха в Париж между полицията и стотици демонстранти, настояващи за мерки срещу климатичните промени пред започващата световна конференция за климата, която се събират ръководители от целия свят. Митингите във връзка със събитието бяха забранени от съображения за сигурност след терористичните атентати в Париж.

Часове преди началото на Световната конференция за климата на Площада на Републиката в Париж полицията разпръсква със сълзотворен газ бунта на активисти, събрани на митинг въпреки забраната. Протестирайки срещу извънредното положение , въведено след атентатите в Париж, те замерват силите на реда и скандират "Полицейска държава". Извършени са арести, площадът е блокиран, метростанцията край него е затворена.

По-рано следобед хиляди образуваха жива верига по булевард "Волтер", за да изразят тревогата си от климатичните промени на планетата. Организациите намериха духовит начин да изразят символично съпричастието си: повече то 20 000 чифта обувки изпъстриха площада на Републиката като знак за присъствието на загрижените за бъдещето на планетата. Сред анонимните чифтове има и такива на важни особи като папа Франциск или актрисата Марион Котияр, разказват организаторите.

Тази вечер започват първите заседания от конференцията. Френският президент Франсоа  Оланд не крие надеждата си за ефикасен резултат от срещата.

Повечето французи обаче са скептични: според днешното изследване на в. "Уест Франс" 72% смятат, че споразуменията ще бъдат "фасадни".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Протести по цял свят срещу бездействието на световните лидери към глобалното затопляне

 Площадът на републиката в центъра на Париж беше покрит с около 20 хиляди чифта обувки. Обувките представляват хората, които искаха да участват в демонстрация в подкепа на срещата на върха в Париж по въпросите на климата, обясни един от организаторите на..

обновено на 29.11.15 в 15:06
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва..

публикувано на 06.11.15 в 09:32