Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Шарли ебдо" издаде специален брой по случай годишнината от терористичните атаки над редакцията

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Френският сатиричен вестник "Шарли ебдо" издаде специален брой по случай годишнината от терористичните атаки над редакцията, при които загинаха 12 души. Тиражът на специалното издание е 1 милион екземпляра.

Една година след атентата срещу "Шарли ебдо" убиецът все още е на свобода - заявява сатиричният вестник, изобразявайки Бог, нарамил автомат, на корицата на специалното издание за годишнината от трагедията. На първите страници виждаме събраните като на тайна вечеря живи и мъртви редактори и дълъг разказ за последната им сутрин заедно преди стрелбата на 7 януари 2015 г. Виждахме Франция като светски остров, където можеш да се подиграваш и да рисуваш без грижа за догмите, пише главният редактор Рис в уводния материал. Броят съдържа ревностни статии в защита на светската държава, обичайните заядливи карикатури с религиите, както и рисунки на загиналите карикатуристи.

Десетки хиляди екземпляра са заделени за продажби в чужбина. Въпреки интереса резервациите са значително по-малко от миналата година, когато първият брой след атаките се изчерпа буквално за минути.

Карикатурата на корицата вече предизвика полемика и критични реакции. Когато ги чета, не винаги съм Шарли, каза например бившият премиер Ален Жюпе.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

За годишнината от атентата "Шарли ебдо" излиза с карикатура на бог убиец

Една година след атентата срещу редакцията на "Шарли ебдо" в Париж на 7 януари специален брой на сатиричния седмичник вече е на пазара с тираж 1 милион броя. Той ще включва рисунки на убитите автори - Шарб, Оноре, Кабю, Волински,Тинюс, както и..

публикувано на 06.01.16 в 09:38
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва..

публикувано на 06.11.15 в 09:32