Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Асен Асенов: България има нужда от Шенген и от повече Европа

Снимка: БНТ

България има нужда от Шенген, а в дългосрочен план и от повече Европа. Падането на цените на петрола е свързано с преразпределение на световните доходи. Инвестициите в зелени технологии ще намалеят и Зелената революция ще се забави. Това е част от анализа на Асен Асенов, доктор по икономика от Вашингтон, направен в специално интервю за програма „Хоризонт“.

България продължава да е място на неоимперските амбиции на Русия и Турция и в България винаги се намират хора, подкрепящи едните или другите амбиции, каза Асенов. По думите му, проблемът на българите и на България е разминаването на обществените очаквания за съществено подобрение на качеството на живот и случващите се промени:

Българите трябва да са по-търпеливи и дисциплинирани, както и по-трудолюбиви. За да порасне баницата, някой трябва да положи труд. Тази баница трябва да се направи - да се помисли кои са двигателите на икономическия растеж не само в държавата, но и в семейството.

Ниските стойности на еврото са добри за България, защото подпомагат бизнеса, заяви още икономистът. Според него:

Страхувам се, че част от нашите политици са се превърнали в инструменти на международни лобистки машини. Задкулисието в политиката и олигархичните кръгове са факт. Стигна се дотам в България да има 20 процента бедност – масова и застойна.

Асенов коментира още липсата на системна връзка между държава и емигранти, между български фирми и емигранти, между институции и емигранти:

Стотици българи в целия свят работят в областта на върховите технологии и тяхната връзка с България е нула. Българската диаспора е загубила вяра, че нещата в България ще се оправят. Че когато дойдат в България трудът им ще бъде оценен и някой ще се вслуша в тях.

От гледна точка на американските президентски избори тази година е край на един политически цикъл – Америка навлиза в периода на „куцата патица“ – т.е. период на слаб дневен ред на президента. Рисковете за американската икономика са свързани с проблемите на Китай, подчерта Асенов:

Китай е световната фабрика. Там е манифактурата на света. Но този растеж през последните 15 години бе поддържан с ролята на държавата, но потенциалът на този модел започна да се изчерпва.

Според Асен Асенов Русия е извършила революция в селското стопанство и изнася продукция за милиарди долари в целия свят, но огромен риск за нея представлява намаляването на цената на петрола. Руската икономика според експерта е на прага на рецесия. Той прогнозира още, че популярността на Владимир Путин ще бъде подложена на сериозен натиск.

Европейският съюз е на кръстопът, изтъкна Асен Асенов. По думите му, първо проблемите с Гърция, сега миграционната вълна, проблемът с Великобритания и с периферията на ЕС водят до сериозни дисбаланси.

Жалко, че България ще трябва да прави избор между двете си кандидатури за поста генерален секретар на ООН, допълни още Асенов. Отзивите сред професионалистите и за двете кандидатури са много добри, подчерта той.

Цялото интервю с Асен Асенов чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32