Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Атанас Тасев: За да може една система да влезе в равновесие, трябва да влязат пари отвън

Смяната в БЕХ вероятно е заради липсата на кредитно споразумение

Снимка: БГНЕС

Чувам хипотеза, че смяната на шефа на БЕХ Жаклин Коен е поради това, че все още не е сключено това жизнеобезпечаващо кредитно споразумение, за да може енергийната система отнякъде да може да започне да функционира нормално и на пазарен принцип. Това са 900 милиона, които трябва като свежи пари да влязат в енергийната система.

БЕХ по определение е един много мощен инструмент на реформите и във всички случаи е важно кой и как управлява. Проблемите са системни и това, което се случва рефлектира персонално върху няколко души в БЕХ.

Това каза за предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ енергийният експерт проф. Атанас Тасев по повод новината, чеизпълнителният директор на Българския енергиен холдинг Жаклен Коен е освободен, а  за поста ще бъде предложен настоящият директор на „Булгаргаз“ Петьо Иванов.

Като цяло, аз лично съм изненадан, че се нарушава една древна традиция: „Не сменяй конете на средата на реката, когато теглят каруцата“, но не мога да коментирам решението на принципала, обобщи Тасев и изрази надежда законодателните промени от 2015 г. да донесат положителни финансови резултати, които да повишат кредитния рейтинг на БЕХ и енергетиката да получи нужния заем.

За да може една система да влезе в равновесие, трябва да влязат пари отвън. Единственият начин е този. Ако БЕХ имаше необходимия кредитен рейтинг, това щеше да се случи, независимо кой и как.

Заради законовите промени от 2015 г. в системата на енергетиката вече започва да се появява свеж паричен поток, увери Тасев и допълни, че проблемите в енергетиката в момента са финансови.

Фактически има натрупан тарифен дефицит от 1.5 млрд. лв. Това означава, че НЕК е принуден да купува на висококи преференциални цени, а да продава на по-ниски, които поради намеса на политиците, смесвайки социалния и икономическия вектор, доведоха до този дисбаланс.

Дефицитът може да бъде преодолян за 2 или 3 години с малки увеличения в цените, сподели експертът.

Големите инвестиционни проекти нямат отношение към ценообразуването. Те са задбалансови пасиви, което намалява кредитния рейтинг, но и там има варианти проект като „АЕЦ Белене“, например да бъде продаден, коментира той. Тасев е изследвал ценообразуването в т.нар. „Американски централи“ и е установил, че е подменен финансовият им модел от 2001 г. Докладът е предаден и в ДАНС.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32