Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нели Петрова: Присъдата на ВКС е стимул нарушителите на пътя да убиват

Снимка: БГНЕС

Примирих се дори с намалената присъда, но съм афектирана от мотивите – те дават предимство на джигитите и на хората, които не спазват законите на пътя да продължават да ги нарушават. Това е грозното в случая. Подиграха се със смъртта на дъщеря ми и на много други деца. Това каза в предаването "Преди всички" Нели Петрова, майка на убитата на пешеходна пътека Лора Казанлиева и депутат от ГЕРБ преди протеста на майки на загинали на пътя деца пред Съдебната палата в София. Преди седмица последната съдебна инстанция ВКС намали присъдата на Диян Станчев с половин година за това, че е блъснал Лора на пешеходна пътека във Варна, докато е шофирал с близо 90 км/ч. Решението предизвика силно възмущение в социалните мрежи.

Върховният касационен съд можеше или да потвърди присъдата, или да постанови по-голяма присъда. Използваните от съда мотиви и позоваването на дело отпреди десетилетия не е адекватно на днешните условия на движение, категорична е майката:

ВКС те потупва по рамото и ти казва: "Спокойно, мойто момче, ти уби едно момиче, но ние ще ти намалим присъдата, защото ти е за първи път…"

Това според нея не е превенция, а стимул нарушителите на пътя да продължават да убиват. Тя нарече това даване на повече права на нарушителите и отнемане на правата на пешеходците.

Голяма част от хората, които загинаха по пътищата, са жертва тъкмо на нарушители с купени книжки, така Нели Петрова коментира корупционния скандал в Държавната автомобилна инспекция.

Предстои среща на председателя на ВКС Лозан Панов с протестиращите, съобщи още Нели Петрова и потвърди решимостта си да поиска от него тълкувателно решение по спорния казус с присъдата за смъртта на Лора.

Целия разговор с Нели Петрова чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32