Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разнопосочни мнения за партията на Местан сред изселниците в Турция


В неделя предстои учредителният конгрес на ДОСТ.
Ако един човек искаше наистина да работи за турското малцинство там, за каузата на българските турци,трябваше да защити поне тези сиромаси.Защото турците в България останаха беззащитни,нито българските партии ги защитават,нито турските,като сирачета са...
Това са думи на Сабри Искендер - един от българските граждани от турски произход, който много преди 1989 започва да се вълнува от това как да стане така, че държавата да уважава всички свои граждани и да зачита правата им. Сабри го разбира по трудния път - изселвания, затвори, лагери…заради това, че се възпротивява на преименуването, става един от създателите на Независимото дружество за правата на човека и секретар на Демократическата лига за човешки права още преди 1989г., още преди т.нар. "голяма екскурзия" по времето на кулминацията на т.нар. "възродителен процес".

Сабри Искендел е насила изгонен от България, която въпреки всичко не е искал да напуска. Оттогава живее в Турция.

Какво мислят българските турци, които живеят трайно в Турция, по казуса с ДПС и ДОСТ?

Какви са настроенията в изселническите среди в Истанбул към старата и към новата партия в България? Доган или Местан?  Какви са настроенията в Турция дни преди конгреса - на тази тема е репортажът на кореспондента на БНР в Турция Нахиде Дениз.

Оказва се, че интересът е голям. Непременно се отваря дума за сътресенията в ДПС и за учредяването на новата партия. Мненията са изключително разнопосочни.

Чуйте целия репортаж в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32