Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бъдещето на Шенгенската зона


Тази седмица представители на европейските институции дискутираха в ефира на "Хоризонт" бъдещето на Шенгенското гранично пространство. Радиодебатът "С или без Шенген", съвместна инициатива на БНР и Европейската радиомрежа "Евранет Плюс", даде яснота относно следващите законодателни стъпки на Евросъюза за справяне с миграционната криза и връщане на нормалното функциониране на Шенгенската зона, смятана за едно от най-големите постижения на евроинтеграцията, допринесло за икономически просперитет, свободна търговия и движение на хора в Обединена Европа.

Сигурността на европейските граждани беше ключов въпрос в дискусията, в която участваха българските евродепутати Андрей Ковачев от ГЕРБ, Илиана Йотова от БСП, Искра Михайлова от ДПС и Ангел Джамбазки от ВМРО.

В анкетата граждани посочват, че сигурността трябва да е приоритет.

В сложната фактическа ситуация Европа трябва да подсигури охраната на границите, за да се обсъжда свободното движение на хора в рамките на Шенгенското пространство.

Участник в анкетата коментира, че мигрантската криза препятства утвърждаването на Шенгенската зона и това поставя под въпрос довършването на процеса.

В интерес на България е да бъде част от това пространство, за да реализира своето пълно приобщаване към Европа, счита един от анкетираните. Ползите са безспорни, по думите на друг от участниците, който споделя мнението, че най-напред трябва да се овладее мигрантския поток и чак тогава България да потърси своето място в Шенгенското пространство.

Още европейски новини:
www.euranetplus-inside.eu

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!