Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция ще изпълни изискванията на ЕС, необходими за визова либерализация

| обновено на 09.05.16 в 15:28
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турция ще разработи необходимите политики за визовата либерализация с Европейския съюз и ще ги изпълни съгласно последните изказвания на президента Реджеп Тайип Ердоган. Това обяви турското външно министерство, след като в петък Ердоган разкритикува Съюза, защото иска от Турция да промени законите си в областта на тероризма, за да отговори на политическите критерии за визова либерализация.

Турското външно министерство обяви също, че към момента страната е приела обратно 386 мигранти, включително 14 сирийци, докато 125 сирийски граждани са били разселени в Европа съгласно споразумението с Европейския съюз за мигрантите.

Малко след съобщението на външното министерство и президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган коментира визовия въпрос. Той изрази надежда, че разрешаването на безвизово пътуване на турски граждани в Шенген ще ускори преговорите на страната за членство в Европейския съюз.

Надявам се, че визовата либерализация ще бъде положителна стъпка при изпълняване на направените обещания и ще ускори процеса по приемане, посочи Ердоган в изявление. Той отново потвърди, че членството на Турция в Съюза е стратегическа цел за Анкара.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Жан-Клод Юнкер

Юнкер: Откакто е в сила споразумението с Турция, мигрантите, влезли нелегално в ЕС, са намалели с 80%

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер вижда повратна точка в решаването на мигрантския проблем. Според него в първите три седмици, откатко е в сила споразумението с Турция, мигрантите, влезли нелегално в ЕС, са намалели с 80 процента...

публикувано на 07.05.16 в 08:34

Аманда Пол: Ако ЕС каже "не" на Турция, Ердоган ще скъса споразумението за реадмисия

Провалът на обещанието за премахване на визите ще се отрази зле на имиджа на Ердоган в Турция. Това заяви в интервю за предаването "Събота 150" Аманда Пол - старши анализатор от Европейския политически център в Брюксел. Тя призна, че ще се изненада,..

публикувано на 07.05.16 в 10:32

Сирийската армия отрече да е атакувала бежански лагер на границата с Турция

Сирийската армия отрече нейни самолети да са нанасяли удари срещу бежански лагер на границата с Турция, съобщи Ройтерс. По данни на местни активисти, ударите са нанесени от руски или от изтребители на режима в Дамаск. При въздушен удар вчера срещу..

обновено на 06.05.16 в 15:01

ЕС изброи пред Турция условията за безвизов режим, напомняйки на Анкара болезнени въпроси около евроинтеграцията

ЕС изброи пред Турция условията за безвизов режим, напомняйки на Анкара болезнени въпроси около европейската интеграция, пише "Комерсант".  Руският вестник коментира препоръката на Европейската комисия визовият режим с Турция да отпадне. Съветът на ЕС..

публикувано на 06.05.16 в 13:17
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва..

публикувано на 06.11.15 в 09:32