Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна свещеният за мюсюлманите месец Рамазан

Снимка: БГНЕС

Милиони турци преди разсъмване седнаха на трапезите за първата традиционна мюсюлманска закуска сахур, с която започна месецът на постите Рамазан, или оруч. Оручът продължава до залеза на слънцето. Спазващите ритуала не поемат храна и напитки, въздържат се от пушене и от секс през деня. Едва когато привечер ходжата от минарето обяви края на оруча, започва вечерята ифтар. Семействата, близки, приятели се събират край трапезата, на която има традиционни храни - фурми, супа, питки, пастърма, сладкиши, ядки. А след ифтара се отива на молитва в джамията.

Но Рамазан не означава само отказ от храна и напитки от изгрев до залез слънце. Той има смисъла на споделяне, за да може всеки мюсюлманин през този месец да се доближи до състоянието на бедните, гладните и страдащите хора. Поради това освен религиозни ритуали, включва прояви от социален, културен, развлекателен характер.

Общините организират масови безплатни ифтари на открито. Политическите лидери използват традицията за консолидиране на електората.

По инициатива на истанбулската голяма община през топлите летни вечери ще се изнасят концерти, рецитали, театрални представления. Храмът "Света София" в Истанбул ще бъде отворен за мюсюлмански ритуали като джамия.

Истанбулската община Байрампаша, чието население е предимно от преселници от балканските страни и България, за 12-и пореден път организира т.нар. конвой на берекета. С финансиране от общината тирове, натоварени с храни, тръгнаха на път. Ще се организират масови ифтари в различни балкански градове, придружени с представления. Първият ифтар ще бъде тази вечер в град Джебел.

През месеца на рамазана се отправят призиви за прекратяване на стълкновенията между конфликтни групировки, за солидарност, диалог и разбирателство. Мюсюлманският свят обаче е силно разединен и подобни призиви остават само на думи. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32