Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марош Шевчович: Европейската енергетика се нуждае от огромни инвестиции

Марош Шевчович
Снимка: БГНЕС

Енергетиката в Европа продължава да се нуждае от огромни инвестиции. Всяка година са нужни не по-малко от 205 млрд. евро, за да постигнем поставените цели. Това каза на XIV годишна конференция на газовата инфраструктура в Европа заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович и подчерта, че европейската енергетика е изправена пред редица предизвикателства:

Сигуртността на доставките на газ и тяхната икономическа достъпност са приоритет за Брюксел. Това е основната цел в основния законодателен пакет за сигурност на доставките, който Комисията представи преди един месец.

Европейската комисия разпознава 6 газови проекта, изпълнявани от „Булгартрансгаз“, като инвестиции с особено значение за сигурността на доставките на природен газ в Европа. Това обяви изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Георги Гегов. Един от шестте ключови проекта, по които работи българският газопреносен оператор, е разширението на газохранилището в Чирен на стойност над 220 млн. евро.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова посочи, че България следва своята политика и приоритет за нас е диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ. 

Премиерът Бойко Борисов заяви, че с новите компресорни станции, които България е изградила, газът вече може да върви в две посоки. Борисов подчерта, че години наред се е говорило за разнообразяване на газовите доставки, но едва сега се прави нещо реално по въпроса. По повод казаното от премиера, че газовата връзка с Турция ще започне да се строи до две седмици, министърът на енергетиката Теменужка Петкова уточни:

Предпроектното проучване вече е факт, то е готово и изпратено на нашите колеги от турска страна. Очакваме тяхното становище и ще влезем в режим на уточняване по отношение на техническия проект.

За цените на природния газ, които страната ни плаща, пруемиерът посочи:

В момента цената на газа е най-евтина в Европа. Това обаче ни костваше да махнем три посредника, между нас и руския доставчик.

На въпрос кога България най-рано може да очаква алтернативни доставки на газ от друг източник, Петкова отговори:

Най-напредналата междусистемна връзка е тази с Румъния. Знаете, че извървяхме дълъг път и няколко неуспешни опита за довършване на най-сложния участък от този проект – под река Дунав, който е само 2 км, но се оказа препъни-камъкът до този момент. След като този интерконектор бъде факт, надявам се това да бъде първата възможност за друг източник за доставка на природен газ.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32