Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Остава частичното бедствено положение в карловското село Дъбене

Снимка: Кремена Данева

Остава частичното бедствено положение в карловското село Дъбене след пороя, наводнил снощи десетки къщи и улици. Аварийният режим е в сила също за град Баня, квартал Сушица на Карлово и село Каравелово. Най-много са сигналите в село Дъбене, където река Мъртвица снощи излезе от коритото си.

Водата в Дъбене вече се оттича, но опасността остава, при нови проливни валежи. Няма пострадали и евакуирани хора, но почти 20 къщи са сериозно увредени от приливната вълна, със залети дворове, мазета и приземни етажи, земеделската продукция е почти напълно унищожена. Заради мощната приливна вълна се наложи мостът над река Мъртвица спешно да бъде разрушен. На негово място военно-инженерни части започват изграждането на временен понтонен мост, съобщи кметът на Дъбене Вълко Шойлеков: 
Военните идваха, ще сложат понтонен мост, който да се използва само от пешеходци. Същевременно  веднага започва да се прави нов мост, който да не е с тръби, а да е висящ, на основи.

Хората от двете страни на реката, чиито дворове и къщи бяха наводнени за пореден път, настояха улиците да се изравнят, защото постоянните наводнения са ги превърнали в лунен пейзаж. Според кмета веднага щом времето позволи, започва укрепването на улиците и запълването им с чакъл и баластра.

Пострадалите от наводнението в село Дъбене ще получат еднократна помощ от 325 лева, с която ще могат да закупят храна и вещи от първа необходимост. Парите ще бъдат изплащани от утре. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Частично бедствено положение е обявено в община Карлово заради пороя

Частично бедствено положение е обявено в община Карлово заради пороя, наводнил в понеделник десетки къщи и улици.  Най-много са сигналите в село Дъбене заради река Мъртвица, която снощи излезе от коритото си. Няма пострадали и евакуирани хора...

публикувано на 14.06.16 в 12:15
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва..

публикувано на 06.11.15 в 09:32