Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реакции на българските политици след вота на британците

| обновено на 24.06.16 в 13:49
Снимка: БГНЕС

Председателят на Комисията по външна политика Джема Грозданова от ГЕРБ прогнозира отрицателен ефект за България и по-малките държави при излизане на Великобритания от Европейския съюз:

В случая съм изненадана от голямата разлика в гласуването – над милион граждани на Великобритания са подали за излизане от ЕС. Това също ще има проблем в самата Великобритания, защото не само ефектът върху ЕС, но ефектът е и върху тяхната държава. Знаете, че в Шотландия имаше референдум, Северна Ирландия също има възможност да подеме тази тема.

Антони Тренчев от Реформаторския блок посочи, че резултатът от гласуването е лоша новина:

Намираме се на неразчертана карта, не е ясно какво ще стане. Трябва да сме спокойни и рационално да отреагираме. Изходът от този референдум не е обвързващ. Първо, английският парламент трябва да се произнесе, а лидерите трябва отговорно да се противопоставят на популистките заигравки както във Франция, така и в Холандия, така и в целия ЕС. 

Според Красимир Каракачанов от Патриотичния фронт гласуването на британците трябва да бъде мощен стимул за реформи в ЕС: 

Лично аз смятам, че този звучен шамар върху европейската бюрокрация ще отпуши онези реформи, за които настояват редица европейски страни. Третата икономика е Великобритания, ако и във Франция тръгне един подобен процес, тя е втората икономика в Европа, няма как да продължи ЕС по този начин. България реално погледнато, за разлика от Великобритания, има повече ползи от членството в ЕС, отколкото търпи загуби.

Правителството да защити интересите на българските граждани, които работят и учат във Великобритания, поиска БСП. Корнелия Нинова каза още, че веднага трябва да се анализира как вотът на британците ще се отрази на икономиката на Европейския съюз и в частност на страната ни и да се вземат необходимите мерки:

Това е урок за Европейския съюз и за Европа да започне спешно да се променя в посока да излезе от бюрокрацията.

Според Любомир Кючуков от АБВ днес е черен ден за Европейския съюз.

Според председателя на ДПС Мустафа Карадайъ резултатите от референдума на британците е урок за всички политици:

За да се постигне една по-дълбока мотивация за по-голяма интеграция в Европейския съюз, която да доведе развитието на Европейския съюз до такова ниво, че Европейският съюз да стане лидер в световната политика.

Според лидера на "Атака" Волен Сидеров се готви нещо лошо за Европейския съюз:

Щом Англия се измъква от Евросъюза, значи нещо лошо се готви. Аз така го тълкувам. Всички други двойни стандарти, които прилага Евросъюзът, с пренебрежителното отношение, което има към България, говорят, че ние може би ще се чувстваме по-добре икономически извън Евросъюза.

Подробностите чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32