Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

41 са загиналите, а 239 са ранените при атентата на летище "Ататюрк" в Истанбул

| обновено на 29.06.16 в 16:03
Снимка: БТА

Турция обяви национален траур днес заради смъртоносната атака на международното летище в Истанбул. Правителството нареди знамената да бъдат свалени наполовина.

Валията на Истанбул обяви, че 41 души са загинали, а 239 са били ранени при атентата на летище "Ататюрк", който беше извършен снощи. 109 от ранените вече са изписани от болница, допълни Васип Шахин. Досега се смяташе, че жертвите са били 36, а пострадалите 147. По думите на областния управител, 13 от загиналите са били чуждестранни граждани, като трима от тях са били лица с двойно гражданство.

Всички пострадали са били настанени в болници и се лекуват, поясни турският премиер Бинали Йълдъръм.

Повечето от загиналите са турски граждани, но сред тях има един иранец и един украинец. Седем от ранените са граждани на Саудитска Арабия. Не се съобщава за пострадали българи.

Турските сили са затегнали изключително много мерките за сигурност. Полицейски патрули проверяват колите. Във въздуха патрулират полицейски хеликоптери.

Късно снощи на международния терминал на летище "Ататюрк" терористи откриха стрелба с автомат "Калашников", а след това взривиха и бомби. 

По първоначални данни се смяташе, че нападателите са били общо четирима, а други източници съобщиха за двама атентатори, извършили две експлозии. По думите на Йълдъръм атентаторите камикадзе са били трима души, които, преди да се взривят, са стреляли по хората. Премиерът съобщи също, че атентаторите са дошли до летището с такси.

СнимкаТурската новинарска агенция "Доган" информира, като се позовава на полицейски източници, че първоначалните индикации навеждат на мисълта, че групировката "Ислямска държава" стои зад атентата, предаде Ройтерс.

Премиерът Йълдъръм потвърди изводите, че ИДИЛ са извършителите на снощния троен терористичен акт в турската столица, макар все още никой да не е поел официално отговорност за атентата.

Късно снощи министърът на правосъдието заяви, че властите знаят кои са извършителите, но се изчаква заключението на специалистите. Има няколко арестувани, но самоличността им не се съобщава. 

Заради нападението турският президент Реджеп Ердоган проведе спешно съвещание с премиера и ръководителите на въоръжените сили.

СнимкаМеждународното летище "Ататюрк" вече е отворено след 8-часово затваряне, като аерогарата приема самолети и пътници нормално. Все още обаче има прекъсване в интернет комуникациите, затруднени са и телефонните връзки.

Снощи самолетът на "Търкиш еърлайнс" за София е излетял преди атентата. Редовният полет от София за Истанбул е бил пренасочен към Измир, съобщиха от министерството на транспорта и информационните технологии.

Истанбул прекара една кошмарна нощ – линейки превозваха ранени хора, а полицията беше блокирала летището. Отменени бяха всички полети в рамките на часове, както и блокирани всички пътни артерии, водещи към аеропорта.

Тази сутрин турските вестници излязоха с черни траурни заглавни страници, проклинайки терора и призовавайки за международна солидарност.

Папа Франциск обяви, че се моли за жертвите на атентата в Истанбул, семействата им и "скъпия турски народ". Папата определи случилото се като "брутална терористична атака".

Руският президент Владимир Путин е изказал съболезнования на турския народ за атаката срещу летище "Ататюрк" в Истанбул, съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Путин е разговарял днес по телефона с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган за първи път след свалянето на руски самолет от турската армия през ноември.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Н. Нейнски: Няма данни за пострадали българи при атентата в Истанбул

Няма пострадали българи по време на тройния терористичен атентат на международния терминал на летище "Ататюрк" в Истанбул. Това потвърди за "Преди всички" посланикът на България в Турция Надежда Нейнски : До този момент няма данни за пострадали..

публикувано на 29.06.16 в 08:45
Турски авиолинии

Отменени са полетите Истанбул – София и София – Истанбул

Турските авиолинии са отменили полета Истанбул – София и София – Истанбул, съответно в 9 и в 10 часа, съобщиха от пресцентъра на летище София. Все още не е ясно дали ще се изпълняват полетите по двете дестинации, които са довечера. По заповед на..

публикувано на 29.06.16 в 09:28
Димитър Главчев

България остро осъжда терористичния атентат в Турция

Депутатите почетоха с минута мълчание жертвите на терористичния атентат в Турция от вторник вечер. Заместник-председателят на парламента Димитър Главчев окачестви атентата като брутален акт срещу свободата и мира и подчерта, че България остро го..

публикувано на 29.06.16 в 09:56
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва..

публикувано на 06.11.15 в 09:32