Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Около 3000 турски военни са арестувани заради опита за военен преврат в Турция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Близо три хиляди турски военни са арестувани заради снощния опит за военен преврат в Турция. При престрелките са убити над сто от заговорниците. Има обаче и жертви сред правителствените части, както и десетки убити цивилни. 

Турският премиер Бинали Йълдъръм увери, че ситуацията в страната е напълно под контрол след продължилия от 22 часа в петък вечер до 3 часа на разсъмване военен пуч. Пучистите бомбардираха парламента в Анкара, взеха под контрол Турската национална телевизия, опитаха се да пробият охраната на президента Ердоган, който по това време почиваше заедно със семейството си на Мармарис, взеха в плен началника на Генералния щаб на турската армия Хулуси Акар,който днес бе освободен. С танкове и бетеери бяха блокирани мостовете над Босфора в Истанбул, с което фактически прекъснаха връзката между европейския и азиатския континент. Властите използваха цялата мощ, за да потушат пуча.

По думите на премиера пучът е дело на група военни, последователи на т.н. паралелна структура на проповедника Фетхуллах Гюлен, който живее в Америка.
Военни от жандармерията и сухопътните войски, а също и кадетите от Военната академия "Кулели" са участвали в организирането на пуча. Премиерът увери,че ситуацията е под контрол, но стана известно, че заговорниците са превзели фрегата на военния флот в базата Гьолджюк, а началникът на турския флот, който официално се разграничи от пучистите е бил взет в плен. Група военни са избягали в Гърция. Генералният щаб на турската армия се разграничи от заговорниците. Фетхуллах Гюлен обаче публично отрече да е замесен.

Опитът за преврат на групата военни в голяма степен не успя и благодарение на хилядите турци, които по призива на президента Реджеп Тайип Ердоган да защитят демокрацията и мира, се изсипаха по улиците на Анкара и Истанбул, изваждаха войниците от колите. През цялата нощ имамите от джамиите призоваваха населението да даде отпор на военните. Това е, което отличава снощния пуч от предишните три военни преврати през 70-те и 80-те години, когато населението от страх не смееше да излезе на улицата.

Милиони турци не спаха през цялата нощ. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е изпратил телефонно съобщение до абонатите на турските телекомуникационни оператори, в което моли гражданите да се "надигнат" в името на демокрацията. Есемесът, получен по мобилните телефони е подписан с цялото име.

Властите обявиха, че пучистите ще бъдат съдени за държавна измяна.

Комитетът за опазване на световното наследство ЮНЕСКО прекрати срещата си в Истанбул, която трябваше да завърши в сряда заради опита за преврат, а на летище "Ататюрк" бяха възстановени полетите.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32