Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция изпрати официално искане за екстрадиране на Гюлен

| обновено на 19.07.16 в 18:18
Фетхуллах Гюлен
Снимка: БГНЕС

Турското правителство е изпратило четири документа в САЩ, с които офиицално е поискало екстрадирането на мюсюлманския проповедник Фетуллах Гюлен, живеещ в щата Пенсилвания. Това заяви турският премиер Бинали Йълдъръм. По думите му, в документите се съдържат факти за намесата на Гюлен в осуетения опит за военен преврат в петък срещу събота. Президентът на страната Реджеп Тайип Ердоган и правителството смятат, че Гюлен е дирижирал опита за преврат, при който над 200 души бяха убити и над 1400 ранени. Бинали Йълдърм посочи още, че ще премахне из корен движението на Фетхуллах Гюлен, за да няма как той повече да предава турския народ.

Гюлен, който е ръководител на движението "Хизмет", преди повече от 10 години избяга в САЩ с помощта на турския президент Ердоган, с когото в миналото бяха съдружници, но сега е подсъдим задочно за ръководене на терористична организация срещу турската държава, за което може да му бъде наложена доживотна присъда.

Междувременно ръководството на турската армия се разграничи от метежниците, като обяви, че превратът е бил извършен от  хунта от офицери, свързани с мюсюлманския провоповедник Фетулах Гюлен, които са искали да превземат ръководството на войските и да убият президента. В изявление на генералния щаб се посочва, че проваленият опит за преврат няма нищо общо с повечето служители на въоръжените сили на Турция. Въоръжените сили посочват, че са били спрени всички инициативи на движението на Гюлен. Отбелязва се още, че армията ще накаже най-сурово участниците в осуетения опит за преврат.

Мащабна и невиждана досега по размери чистка от арести и уволнения се провежда в държавните институции на служители, за които се предполага, че са свързани с религиозното братство Хизмет на мюсюлманския проповедник Фетуллах Гюлен.

Oтстранени от длъжност са 492 служители на Комитета по религиозните въпроси, известен като Дианет. Причината е, че те са заподозряни за съучастие в проваления опит за преврат от 15-и юли, както и за връзки с "тероризма", посочва в съобщение комитетът. В Дианета работят общо над 100 хиляди души.

Освен това турското министерство на образованието е отстранило от работа 15 200 души. По около 3 хиляди са отстранени от армията и от правосъдната система. Около 200 служители на националната разузнавателна служба, които са били в резерва на организацията и са претендирали за щатни длъжности, също са отстранени. Това и поражда и въпросът дали страната ще може да се справи, след като основни институции ще бъдат обезглавени по този начин.

Към момента се водят следствени действия срещу 9 332 души във връзка с осуетения опит за преврат. От тях около 100 са генерали, адмирали и с други висши армейски чинове.

Главният заподозрян за преврата - бившият армейски генерал Акън Йозтюрк, който е бивш командващ на военновъздушните сили, е отрекъл пред съда обвиненията за участие в пуча. Аз не съм планирал и организирал военния преврат. Не знам кой го е извършил, по същото време бях на сватба, е заявил той, цитиран от турски медии, които преди това пък бяха съобщили, че си бил признал,че е организирал преврата.

Днес стана известно, че истанбулската прокуратура е постановила да бъдат задържани в затвора 437 военнослужещи, обвинени за участие в пуча. Военен съветник на Ердоган, полковник Еркан Къврак, е бил задържан в Анталия с фалшиви документи за самоличност. Той е подозиран за участие в пуча. Преди това беше арестуван и адютантът на Ердоган Али Язъдъж, който е бивш военен аташе в турското посолство в София.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32